Esztergomi Állat­ambulancia és Sebészeti Központ
2500 Esztergom, Kistói u. 3.; Tel.: (00 36) 30 313-0109, (00 36) 33 632-345

A Homeopátiáról...

A homeopátiát szelíd gyógymódnak is nevezik, mivel nem használunk sem szikét, sem mérgező gyógyszereket a gyógyítás során. Azért is szelíd gyógymód, mert kíméletesen, finoman hat, szép csendesen dolgoztatja meg a szervezetet, úgy, hogy szinte észre sem vesszük, káros mellékhatásokat nem észlelünk. A homeopátia elég új tudomány a XIX. században terjesztette el egy német orvos Samuel Hahnemann, akit a homeopátia atyjának neveznek.

Röviden a homeopátia működési elvéről szeretnék írni: hasonlót a hasonlóval (Simili similibus curantur). A lényege ennek a gyógymódnak, hogy ha valakinek hasonló tünetei vannak, mint, amilyet egy mérgező növény, állat vagy ásvány okoz egészséges emberben vagy állatban, akkor ezt a szert kapja gyógyszerként, nagy higításban. Mivel ezerszeres és még nagyobb higításról beszélünk, toxikus hatásról szó sincs, csak az információt hordozza a szer, ami által a szervezetünket aktivizálja, meggyorsítja az öngyógyító tevékenységünket. Nagyon sok krónikus betegségnek lelki okai vannak, a homeopátia az egész embert gyógyítja testileg- lelkileg, nemcsak bizonyos tüneteket. Olyan esetekben hasznos lehet, ha a hagyományos gyógymódok mind csődöt mondtak, és nem tudunk egy bizonyos pontról továbblépni. A homeopátia az akut, hirtelen kialakuló tünetekre is hat, és a krónikus betegségekre, anyagforgalmi zavarokra, viselkedési problémákra stb. is.

Az akut szerek, amik csak tüneti kezelésnek számítanak, egy bizonyos alaptudásszint után otthon is adagolhatók állatainknak. A hosszab ideje fennálló betegségek, problémák csak az adott állat alkati szerével hozhatók helyre, ehhez azonban homeopata állatorvos szakértelme szükséges. Ugyanis a nem megfelelően kiválasztott homeopátiás krónikus szer, amit magasabb potenciában adagolunk esetleg hosszabb ideig, okozhat újabb testi tüneteket, hiszen hordozza a mérgező növény ( állat, ásvány) információit, és megbetegíti az egészséges állatot, embert. Azt tudni kell viszont, hogy ez közel sem olyan veszélyes, mintha egy hagyományos (allopátiás) gyógyszert szednénk hónapokig, évekig. Ha abbahagyjuk a szer szedését, magától elmúlnak a tünetek. Így írtak le számos homeopátiás szert, hogy milyen tüneteket okoz egészséges emberen, és ebből tudtak következtetni, hogy milyen betegséget fog gyógyítani. Ezek a gyógyszerkísérletek (proovingok) még ma is folynak és tudományosan megalapozott kísérletnek számítanak. Így kerül be egy-egy újabb szer a homeopátiás gyógyszerkönyvbe.

Léteznek komplex készítmények és monokomponensű készítmények. A klasszikus homeopátia művelői a mono készítményeket használják, mivel azt vallják, hogy ha megtalálják a betegre illő szert, ez véglegesen meggyógyítja a beteget. A komplex szereknek a tüneti kezelésben van létjogosultságuk, ill. ha a nincs idő az illető alkati szerét megtalálni.

A homeopátiás szerek neve utáni betű és szám a potenciát jelzi (pl. D30, C200), a hatás erőssége és mélysége a számsor növekedésével nő. Akut esetben, tüneti kezelésre általában alacsonyabb potenciát használunk, persze vannak kivételek, főleg súlyos esetben. Ha régebb óta fennálló problémával találkozunk, akkor célszerű az illető alkati szerét megkeresni, és magasabb potenciában adagolni.

A homeopátiás szerek tárolásáról annyit, hogy mindenféle elektromos sugárzástól legalább 1 méteres távolságban kell tárolni, fémedényben nem célszerű feloldani, fémkanállal nem szabad keverni, és a mentol, kávé, erős fűszerek semlegesítik a szereket.

Nyugodtan forduljanak hozzám bizalommal, ha ezzel kapcsolatos kérdésük problémájuk lenne, homeopátiás szakrendelés keretein belül esetleg meg tudjuk találni a megfelelő szert állatának. Az IAVH ( International Association Veterinary Homeopathy) által honosított homeopátiás szakvizsgával rendelkezem.

Dr. Hegyi Alexandra